неділя, 1 травня 2016 р.

Чому прийнято фарбувати яйця та писати писанки?

Традиція фарбувати яйця дійшла до наших днів з давніх часів. І пов’язано це з ім’ям рівноапостольної Марії Магдалини, яка залишалася на Голгофській горі біля Хреста, коли розіп’яли Ісуса Христа. Після Вознесіння Господа на небо Марія Магдалина проповідувала в Римі. Згідно передання, вона прийшла в палац до імператора Тиверія і розповіла про Господа Ісуса Христа, Його вчення і про Його Воскресіння. 


Імператор не повірив у чудо воскресіння і сказав, що це так само неможливо, як і те, що куряче яйце буде червоним, і після цих слів куряче яйце, яке він тримав, стало червоного кольору.

Отже, і ми фарбуємо яйця або пишемо писанки, у знак нашої віри, що Христос воскрес! Бо, як сказав апостол Павло: “Якщо Христос не воскрес, то і віра наша марна”. Хоча писанки розпочали робити ще у язичницьку, дохристиянську добу, з приходом Християнства вони набули нового значення, з’явилися нові символи. Великодні писанки стали символом Воскресіння Христового.

У нас фарбовані яйця розділяють на крашанки, крапанки, мальованки, дряпанки (шкрябанки), та писанки.


Крашанка - яйце пофарбоване в один колір (червоний, жовтий синій, зелений, золотавий…)

Крапанка - на поверхню яйця наносять крапочки воску (капають), а після того занурують його у фарбу. Коли поверхня яйця висохне, знову капають воском і занурюють яйце у темнішу фарбу.

Мальованка - яйце, розмальоване гуашшю, акварельними або навіть масляними фарбами з допомогою пензлика.

Дряпанка (шкрябанка) – на поверхні яйця, пофарбованого в темний колір, голкою або іншим гострим предметом видряпується візерунок, орнамент.


Писанка - яйце, поверхня якого покрита різнокольоровим розписом, з допомогою воску та барвників.

Немає коментарів:

Дописати коментар